Basket historia

Basket är ett bollspel där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva.

Basket uppfanns av James Naismith från Kanada 1891 med syfte att i skolan fylla tiden mellan den amerikanska baseboll- och fotbollssäsongen. Det skulle vara en tillräckligt idrottsligt krävande sport och lämplig för tävling inomhus.

Från början bad James Naismith om att få två trälådor för att hänga upp på väggen, men det fanns bara flätade fruktkorgar att tillgå vilket gav sporten namnet basketball. I början användes stegar för att hämta ner bollen vid målskott, men efter hand upptäckte utövarna fördelen med att ha hål i botten på korgen och slippa klättra upp för att hämta bollen varje gång det blev mål.

Några år senare uppfanns volleyboll i en grannort av en annan KFUM-tränare, av precis samma anledning, inspirerat av basket, men för att vara aningen mindre fysiskt krävande.